<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  > >> 
Älä luovuta!
21.11.2018 10:48 | Inka Valtakoski

Ajatukseni oli kirjoittaa matkakertomus Ateenan maratonista, johon osallistuin 11.11.2018. Kyseessä oli pienoinen unelma päästä juoksemaan alkuperäinen autenttinen maratonreitti, josta kaikki on saanut alkunsa. Kuuntelin tarinoita sotilaasta nimeltä Feidippides, kuka juoksi reilun 40 km matkan Marathonin kylästä Ateenaan kertomaan, että sota persialaisten kanssa on ohi ja kuten taru kertoo, sanat ”olemme voittaneet” olivat ne hänen viimeisensä. Odotin juoksustani jotain hienoa, koska kyseessä kuitenkin kaikkien maratonien äiti.

Loppujen lopuksi tästä matkakertomuksesta ei tullut loisteliasta onnistumistarinaa vaan lyhyt tarina suomalaisesta sisusta ja siitä, miksi välillä pitää vain jatkaa ja olla luovuttamatta. Monen monen kertaa tuo ajatus kävi mielessä ja parin(kymmenen) voimasanan jälkeen päädyin kuitenkin aina jatkamaan.

 

 

Mutta mitä tapahtui?

Tämä maraton oli minulle yksi haastavimmista ikinä. Takana oli kaksi aikaista aamuherätystä klo 04 aikaan ja maratonin lähtöpäivän aamu sisälsi muutaman tunnin odottelun lähtöalueen kylmyydessä ennen auringon nousua. Tunsin jo silloin, että henkinen kantti ei ole kohdillaan. Omasta mielestäni pitkien matkojen juokseminen on isoksi osaksi ajatusten hallintaa, henkistä peliä ja epämukavuuden sietoa. Omalta osaltani tämä murtuikin jo 15 km kohdalla, ennen kuin noin 10 km loiva nousuosuuskaan pääsi alkamaan. Kyse ei ollut kunnosta, ei jalkojen kestävyydestä – vaan puhtaasti korvien välistä, jonka pettäminen johti kävelyyn.

Siinä tallustellessa olikin sitten aikaa miettiä erinäisiä asioita ja etenkin mietin sitä, miksi minulle on tärkeää jatkaa eteenpäin. Tulin siihen tulokseen, että jos haluan vielä joskus juosta tämän matkan, en voi antaa periksi, koska en usko, että pystyn sen jälkeen juoksemaan enää yhtäkään maratonia loppuun. Toisaalta perspektiiviä asioihin antoi myös alueella laajalti aikaisemmilla viikoilla riehuneet maastopalot, joiden uhrien muistoa matkalla kunnioitettiin. Matkalla näkyi mustiin vaatteisiin puettuja paikallisia, palaneita taloja ja palanutta maata sekä kylttejä siitä, että metsäpalot olivat vieneet mukanaan 99 ihmisen hengen. Me juoksijat saimme reitille mukaan vihreät liinat, jotka oli tarkoitus pukea päähän näiden maastopalojen alueella, jotta voisimme luoda paikallisille ”vihreän metsän”. Silloin ei voinut miettiä muuta kuin, että haluaa kunnioittaa tapahtumaa ja miten pienen, pieniä minun omat ongelmani ovatkaan.

Mietin siis useamman kerran keskeyttämistä, kaiken järjettömyyttä ja katselin kaihoisasti ”raatobussin” suuntaan mutta jatkoin kävelyä ja osittaisia juoksuaskelia eteenpäin ja lopulta pääsin maaliin saakka. Mikä uskomaton maalialue se olikaan! Kulman takaa tuli esille vanha loistelias Panathenaic (Kallimarmaro) stadion, jossa valtavasti ihmisiä, niin kannustajia kuin juoksijoita. Yhtä äkkiä olinkin onnellinen ja ylpeä itsestäni.

 

 

Usko itseesi!

Aikaa reissuun meni 4 tuntia ja 42 minuuttia ja oppia tästä oli suurin osa. Loppujen lopuksi tämä siis olikin minun ehkä paras juoksuni. Oppina tästä reissusta jäi mieleeni, että älä luovuta! On tietenkin tärkeä tuntea omat rajansa ja terveyden kanssa ei leikitä, joskus keskeyttäminen on ehdottomasti ainoa oikea vaihtoehto. Omalta osaltani tiesin kuitenkin, että nyt ei ole kyse kestävyydestä tai kunnosta vaan henkisestä puolesta ja jos tulevaisuudessa aion juosta samaa matkaa ja sietää tätä epämukavuutta, täytyy nyt päästä maaliin. Sama asia on monien muidenkin asioiden kanssa - ei kannata luovuttaa ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla. Usko itseesi! Kaikki muutos vaatii aina tietynlaista epämukavuutta ja niin myös moni tavoitteiden saavuttaminen mutta ne eivät silti ole välttämättä mahdottomia.

Matkaoppaan mukaan Kreikasta Ateenan itäpuolella Holargosin kunnan keskusaukiolta löytyy patsas Lasse Virénin kaatumisesta, hän on siinä polvillaan ja nousemassa ylös. Patsaan malli ei kuulemma niin ollut välittänyt tästä kuvakulmasta mutta patsaan veistäjän mukaan se osoittaa juuri sitä sisua ja periksiantamattomuutta – ja sitähän meiltä suomalaisilta löytyy.

 

Voimaa ja kestävyyttä! Inka                                                             


( Päivitetty: 21.11.2018 11:01 )

 - Inka Valtakoski | Kommentoi
<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  > >>  

Palvelumme:
Terveysvalmennus
Verkkovalmennukset:
Hyvinvointia vuorotyössä

Ota yhteyttä:
Lähetä viesti
Soita asiantuntijallemme:
  040 720 4847

Prevenia Health Oy
Y-tunnus: 2638347-6
Rekisteriseloste

valokuvat sivuilla: Hannah Salo ja Jimi Österberg

Seuraa meitä: 
Tällä sivustolla käytetään evästeitä. Sivustoa käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää
Katso videoitamme »Lue blogejamme »

LIITY KANSSAMME TERVEYDEN EDISTÄMISEN MATKALLE
Kirjoita alle sähköpostisi, niin saat säännöllisesti (1-3 krt/kk) sisältöä Prevenia - kanavalta sinua kiinnostavasta aihealueesta sekä satunnaisesti tietoa palveluistamme.


Minua kiinnostaa:
Henkilökohtaisen terveyden ja tapojen edistäminen (Prevenia - kirje)
Yrityksen henkilöstön terveyden edistäminen (Prevenia - ammattilaiskirje) 

Rekisteriseloste

Ota yhteyttä

Nimi/Organisaatio:

Sähköposti:

Puhelin:


Kuinka voimme palvella?:


 
©2018 Prevenia Health Oy - Terveempi henkilöstö - MMD Networks Oy